Ábrák és táblázatok használata

Az ábrák és táblázatok használata során három hibát lehet elkövetni:

  1. Nem megfelelő forrásmegjelölés
  2. Túl nagy méret 
  3. Olvashatatlanság
Nem megfelelő forrrásmegjelölés

Erről akkor beszélünk, ha szakdolgozatodba beleteszel egy ábrát vagy egy táblázatot, és a forrás feltüntetése során nem jelölöd, hogy az adott szakirodalom hanyadik oldalán található eredetileg. Ez már plágium! Tehát ne felejsd el, hogy a szerő nevén és az évszámon kívül az oldalszámot is írd ki. 

Azonban, ha úgy veszel át egy ábrát vagy táblázatot, hogy átszerkeszted, vagy átírsz benne valamit, esetleg kibővíted, akkor elegendő a szerző nevének a feltüntetése és az évszám. Ebben az esetben oda kell írni azt is hogy "... alapján saját szerkesztés". 

Túl nagy méret

Szinte valamennyi szabályzatban, dékáni utasításban feltüntetésre kerül, hogy ha az ábrád vagy a táblázatod fél oldalnál nagyobb, akkor azt a mellékletek között kell szerepeltetni. Ezért sokan ezt úgy játszák ki, hogy "fogyjon a hely", hogy kb. 10 centiméter magasra állítják be az ábrák, táblázatok méretét. 

Sokkal esztétikusabbak a kisebb ábrák, táblázatok! Ha mód van rá, akkor 6-7 centiméternél magasabbra ne állítsd be a méretet, inkább - ha szükséged van az oldalszám növelésére - használj több ábrát, táblázatot!

Olvashatatlanság

Tipikus hiba szokott az is lenni, hogy a felhasznált ábra vagy táblázat - az okostelefonoknak köszönhetően - egy könyv adott oldalának a lefényképezésével, majd Paint program segítségével kerül a szakdolgozatba. Ilyenkor rendszerint a rossz képfelbontás miatt elmosódnak a feliratok, és végül kiolvashatatlanná válik az ábra vagy táblázat szövegezése. 

Érdemes a "rég" bevált módszernél maradni, és bescannelni a könyv adott oldalát, és onnan kivágni a képet. Általában ezek az ábrák és táblázatok egyenesek is lesznek, nem csak jobban olvashatóbbak, mert míg a scannelés során a könyv lapja egyenes, fényképezéskor egy kicsit ívesebb formát ölt. 

 
 

Mekkora legyen/lehet egy ábra vagy táblázat a szakdolgozatban?

Posted by Szakdoga Kurzus on 2015. október 13.