Hat prezentációs fogás – könyvajánló

Prezentálni nem egyszerű: számomra biztosan nem, de talán nem túl merész állítás, hogy senki sem született a pódiumra (ehhez képest a tavalyi, IIR szervezésében megvalósuló online marketing szemináriumon kolléganőnk előadói képességeit és prezentációját 4,5-re, illetve 5-re értékelte a hallgatóság – a szerk.). Van viszont jó hír is: előadni és jó előadást készíteni meg lehet tanulni. 

Ebben segíthet Garr Reynolds preZENtáció című könyve, amiben a szerző számos hasznos fogást oszt meg az olvasókkal. A könyv szerint ahhoz, hogy valóban emlékezetes prezentációt tartsunk, meg kell szabadulnunk a régi beidegződésektől. Nincs szükség sablonokra, nem kellenek az effektek, és el lehet felejteni a jól bevált felsorolásokat is. Igen. A felsorolásokat is. A PowerPoint prezentáció ugyanis nem azért születik, hogy abból a közönség minden információt megtudjon. És még csak nem is azért, hogy az előadót emlékeztesse arra, miről is akart beszélni. Előbbire az írásos dokumentáció szolgál, míg utóbbira kiválóan alkalmazható a PowerPoint jegyzet funkciója.   

A diavetítés célja, hogy segítse a prezentáció jobb megértését és rögzülését. A prezentáció során a lényeg maga az előadó. Ő az, aki mindazt elmondja, amiért ott van a közönség, ő az, aki rávilágít az összefüggésekre, és ő az is, aki ébren tartja a hallgatóságot. A diavetítés pedig csak egy eszköz a kezében, amit ha jól használ, sokkal sikeresebb előadást tarthat.  

Hat kedvcsináló fogás:

  1. Tervezzünk papíron! A papír és ceruza sokkal inkább a kreatív tervezés barátai, mint a monitor és a billentyűzet. Ha pedig igazán szabadjára szeretnénk engedni a kreativitásunkat, nem csak a számítógéptől, de a megszokott környezetünktől is érdemes egy időre megválni. 
  2. Tudjuk, mi a kulcsüzenet! A legfontosabb annak meghatározása, hogy mi az az egy kulcsüzenet, ami minden egyes hallgatónknak át kell, hogy menjen. Ez az a gondolat, amire az egész előadásunkat fel kell fűznünk. De soha ne tévesszük szem elől, hogy ennek az üzenetnek nem csak számunkra, de a közönség számára is fontosnak kell lennie. Ha már azt hisszük, megvan az ÜZENET, akkor is mindig kérdezzünk vissza: valóban fontos ez a hallgatóink számára? Ha a válasz nem, akkor nem jó a kulcsüzenetünk. 
  3. Használjunk sok képet! Bár kutatások is igazolják, hogy a képekre jobban emlékszünk, a tipikus prezentációkban mégis a szöveges tartalom dominál. Ez ráadásul nem csak azzal jár, hogy később a közönség nehezebben idézi fel az előadásunkat, de a sok szöveg elvonja a figyelmet a mondanivalóról: az emberek ugyanis nehezebben dolgozzák fel az információt, ha azt egyszerre írott és verbális formában is kapják. 
  4. A diaszerkesztés során alkalmazzuk a dizájn elveit! A könyv 7 elvet – jel/zaj viszonyszám, képdominancia, üres tér, kontraszt, ismétlődés, igazítás, távolság – sorol fel, melyek érvényesítésével nem csak szebb diákat alkothatunk, de sokkal áttekinthetőbbé és könnyebben értelmezhetőbbé is tehetjük az előadásunkat. 
  5. Merjünk vágni! Az előadás minőségét sokszor nem a mit, hanem a mit nem határozza meg. Csak azért ne mondjuk el valamit, mert jót tesz a szakmai hírnevünknek, vagy mert az újságírók tudják majd idézgetni a szavainkat. Csak azt tartsuk meg, ami segíti a kulcsüzenet átadását, és előre viszi a prezentációt. Minden mást vágjunk ki. Ahogy a filmekben is: sokszor a kimaradt jelenetek közt vannak a legviccesebb percek, de mivel a cselekményt nem vitték előre, az alkotók mégis kíméletlenül kivágták azokat. 
  6. Gyakoroljunk, gyakoroljunk, gyakoroljunk! Ahhoz, hogy jó előadóvá váljunk, ugyanúgy, mint az élet bármely más területén, folyamatos gyakorlásra van szükség. Biztosan sokan látták már Steve Jobsot prezentálni. Lehengerlő, magával ragadó, született előadó. Carmine Gallo, a BusinessWeek.com állandó cikkírója The Presentation Secrets of Steve Jobs című tanulmányában azonban elárulja, hogy az Apple alapítója is a sok-sok gyakorlásnak köszönheti, hogy előadásai igazi élményt nyújtanak a közönségének.   

Ez a néhány jó tanács az én prezentációimat már megváltoztatta. Egy hete még felsorolásokkal voltak tele a diáim, próbáltam minden információt rájuk zsúfolni, hogy a közönség nehogy lemaradjon akár csak egyetlen lényeges gondolatról is. A ma készült prezentációm teljesen más képet mutat. Több a kép, kevesebb a szöveg, több a munka. De megéri, mert (szerintem) működik. És ha nem is gondolom, hogy Garr Reynolds összes tanácsát tűzön-vízen át kellene követni, abban biztos vagyok, hogy a könyv elolvasása mindenkinek segíthet abban, hogy jobb előadóvá váljon. 

Forrás: https://www.sakkom.hu/blog/2010/08/24/hat-prezentacios-fogas-konyvajanlo#sthash.AAiRsUXA.dpuf