Hogyan válassz témát?

Iskolánként változó, hogy mi alapján kell választanod. Van, ahol minden tanár neve mellett szerepel néhány témakör, míg máshol csak később derül ki, hogy ki az, aki a konzulensed (tanár, aki segíti és ellenőrzi a munkádat) lesz. Megint máshol nem is kapsz témaköröket, magadnak kell kitalálnod, miről szeretnél írni, majd felkeresni a legszimpatikusabb tanárt, hogy elvállal-e.
A téma kiválasztásának módja tehát változó, ennek ellenére viszont kulcsfontosságú, hogy megfelelően dönts:

- Érdekeljen az, amiről írsz! Hosszú munkának vágsz neki, ami nem lesz mindig kellemes, de a mélypontokon átlendíthet, ha érdekes és új információkat tudhatsz meg az előrehaladás során.

- Vedd figyelembe, hol szeretnél elhelyezkedni. Ha érdekel a reklámszakma, és ezen a szakon tanulsz, akkor nyilvánvalóan ebben a témakörben érdemes körülnézned. A szakdolgozatba sok munkahelyen belepillantanak, nem érdemes hát félvállról venni sem a témaválasztást, sem a megírását.

- Gondolj arra, kiket fogsz meginterjúvolni, vagy kikkel fogod a kérdőívedet kitöltetni. A szakdolgozat második, általában nagyobb része az önálló kutatásod. Hiába lett tökéletes az elméleti rész, ha nincsenek megfelelő alanyaid, akik válaszolnának a kérdéseidre.

- Az egyik legfontosabb, hogy megfelelő szakirodalom legyen a szakdolgozatodhoz. Nagyon szép, ha úttörő témáról szeretnél írni, de előfordulhat, hogy nincs belőle sem magyar fordítás, sem komoly jutatási előzmény. Ez pedig nagyon megnehezíti a gyors haladást és a téma gondos áttekintését, egyszóval az egész szakdolgozat megírását.

Ne feledd, nem vagy egyedül! Azért van a konzulensed, hogy hasznos tanácsokkal, ötletekkel lásson el, felhívja a figyelmedet az esetleges hibákra és persze hogy irodalmat ajánljon, ami nyomán elindulhatsz.
(Az meg már más kérdés, hogy mi van akkor, ha a konzulensedet nem tudod elérni... Később erről is olvashatsz a blogbejegyzések között!)