Milyen kritériumoknak kell megfelelni?

A legfontosabb kritérium a megfelelő hivatkozás! 

Ezek – különösen mostanában, a plágiumbotrányok árnyékában – roppantul nagy figyelmet kapnak. A szakdolgozatod értékéből nem von le, ha mások gondolatait használod, sőt, ahogy olvashattad, az első részben éppen ez az értelmezés a fontos. Az viszont rengeteget ront rajta, ha nem hivatkozol, emiatt ugyanis el is utasíthatják a művedet.

Ha szó szerint idézel valakitől (ez ne legyen túl hosszú és gyakori), akkor idézőjelbe kell tenned az adott részt, majd lábjegyzetet beszúrva (vagy a szakasz végén zárójelben jelölve) pontosan jelölni, honnan származik.
Pl. egy pontos hivatkozás ilyen: Masaru Ibuka (2011): 3 éves kor után már késő. Víztérítő Kiadó, Budapest, 37. oldal à ez természetesen az oktatási intézmény előírásai szerint változhat. Pl. az évszámot a hivatkozás végén kell feltüntetni

Ha nem szó szerint idézel, hanem átfogalmazod az adott részt (ez a hivatkozási forma ajánlott), akkor nem kell idézőjel, de hivatkozás természetesen ekkor is szükséges az előbb említett módon.

Másik fontos kritérium a helyesírás és a fogalmazás. Változatosan, élvezhetően írj és bátran használd a szinonimaszótárt, valamint az idegen szavak gyűjteményét, hiszen ezek emelik a dolgozatod értékét. És bár a Word kijavítja a helyesírási hibákat, nem mindig jó tippeket ajánl, ráadásul, ha a félregépelés helyes szót ad, azt a program nem jelzi. Éppen ezért feltétlenül olvasd át többször azt, amit írtál!