MIRE HASZNÁLHATÓ A SZAKDOLGOZAT A DIPLOMA MEGSZERZÉSE UTÁN?

Legalább két olyan eset van, amikor a szakdolgozat megírása közben szerzett tapasztalatainkat a diploma megszerzése után is kamatoztatni tudjuk:

  1. A szakdolgozat olyan nagyobb horderejű kutatás kezdetét jelenti, amelyet a következő években folytatunk, természetesen, ha van hozzá kedvünk és lehetőségünk. 
  2. A másik pedig az, hogy segíthet valakinek akár a munkájában is, ha szakdolgozatot írt. 

Ennek oka, hogy a szakdolgozat-készítés során: 

  1. pontosan meg kell határozni a témát; 
  2. anyagot kell gyűjteni hozzá; 
  3. az anyagot rendszerezni kell; 
  4. újra tanulmányozni kell a témát közvetlen forrásokból, az összegyűjtött anyagok fényében; 
  5. formába kell önteni az addigi észrevételeket; 
  6. úgy kell fogalmazni, hogy aki olvassa, megértse, mit akartunk mondani, és ha szükséges, megtalálja ugyanazokat a dokumentumokat, hogy ő is foglalkozhassék a témával. 

Szakdolgozatot írni tehát annyit jelent, hogy az ember megtanulja, hogyan kell rendet tenni saját gondolatai között, s rendszerezni az adatokat.

Tehát a szakdolgozat megírása kiváló gyakorlat, illetve felkészülés arra, hogy ha majd a későbbiekben valakinek olyan munkahelye lesz, ahol sok jelentést kell írni, jegyzőkönyvet kell készíteni, kutatást kell végezni, vagy akár más jellegű írásbeli tevékenységet kell csinálnia, akkor már lesz gyakorlata arra vonatkozóan, hogy hogyan kell összetenni egy nagyobb volumenű dokumentációt.