Nem minden jónak tűnő téma jó!

Sokakkal előfordult már, hogy kitaláltak egy szupernek tűnő témát, melyet le is adtak a témaválasztó adatlapon, majd mikor már közeledett a szakdolgozat leadási határidő, és neki akartak esni a téma megírásának, akkor jöttek rá, hogy csapdába estek. Hogy miért? Mert a megírás megkezdésekor derült ki, hogy: 

  • alig lelhető fel szakirodalom a választott témában, pedig minimum 15 forrást fel kell tüntetni az elméleti rész kapcsán,
  • tengernyi szakirodalom fellelhető a választott témában, azonban magyarul nincs egy se,
  • tengernyi szakirodalom fellelhető a választott témában, azonban magyar sajátosságokra levetítve egy sem,
  • a választott cég egyáltalán nem szolgáltat ki adatokat, információkat,
A jó szakdolgozati téma egyik legfontosabb ismertetőjele, hogy van hozzá irodalom!
Még mindig sokan találomra választanak a témalistából, ami a későbbiekben rendkívül megnehezítheti a dolgukat. Nagyon fontos, hogy ha valaki egy adott gazdasági szervezetről ír,  akkor még a témaválasztási lap leadása előtt járjon utána, hogy a gazdasági szervezet biztosítja-e számára a szükséges adatokat, információkat, dokumentumokat, vagy ezek elérhetők-e az interneten (pl. az éves beszámolók megtalálhatóak az e-beszamolo.kim.gov.hu-n). 
 
Nagyon sokan beleestek már abba a hibába, hogy nem jártak utána annak, hogy a választott témához valóban tudnak-e anyagot gyűjteni - legyen szó az elméleti fejezetekről vagy akár a gyakorlati részről -, csak pl. beszéltek valakivel, aki megígérte, hogy "persze, majd segíteni fogok", aztán mikor eljött az idő, hogy kellene a segítség (pl. interjúkészítés az illetővel a vállalkozás működéséről), akkor az a válasz jött, hogy "sajnos most nem érek rá". 
 
Tehát, mielőtt leadod a TO-n a témád vagy beszélsz egy általad választott tanárral, akit konzulensednek szemeltél ki, járj utána, hogy össze tudsz-e annyi eléméleti és gyakorlati anyagot gyűjteni, ami egy szakdolgozat megírásához elegendő!